شناسه خبر: ۱۶۵۲۶۴
لینک کوتاه کپی شد

بی اختیاری ادرار در مردان؛ بررسی جامع علت‌ها و نحوه درمان

بی اختیاری ادرار در مردان به معنی عدم توانایی کنترل در دفع ادرار بوده که ممکن است حین سرفه یا عطسه منجر به نشت ادرار شود، یا اینکه فرد نیاز شدید و ناگهانی برای تخلیه مثانه داشته باشد. بی اختیاری ادرار در هر سنی و هر جنسیتی دیده می‌شود، اما اغلب اوقات در کودکان و افراد میانسال بیشتر اتفاق می‌افتد. این عارضه دلایل متعددی دارد که اصلی‌ترین علت آن در مردان مشکلات مربوط به پروستات است. خوشبختانه این روزها گزینه‌های متعددی به منظور جلوگیری و درمان بی اختیاری ادرار در دسترس هستند که می‌توانند شما را از این وضعیت نجات دهند. در ادامه این مطلب ما قصد داریم بیشتر در مورد علل مختلف و همچنین راه‌کارهای درمان بی‌اختیاری ادرار در مردان صحبت کنیم. با ما باشید.

بی اختیاری ادرار در مردان؛ بررسی جامع علت‌ها و نحوه درمان
تصویری از مردی که نشت ادرار دارد
 

 

بی اختیاری ادرار چیست؟

بی اختیاری ادرار (Urinary incontinence)، عدم کنترل ادرار یا از دست دادن کنترل مثانه زمانی اتفاق می‌افتد که کنترلی بر روی تخلیه ادرار نداشته باشید و اغلب اوقات هم این حادثه خجالت‌آور است و از نظر روانی تاثیر منفی بر روی روحیه فرد می‌گذارد. این عارضه به قدری شایع است که طبق آمار حدود 3.4 میلیون نفر از مردان آمریکایی درگیر آن هستند.

انواع مختلف بی اختیاری ادرار در مردان

از انواع مختلف نشت تصادفی ادرار در مردان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1) بی اختیاری فشاری

این عارضه در حین سرفه، عطسه، خندیدن، ورزش یا بلند کردن اجسام سنگین به مثانه فشار وارد می‌کند و باعث تخلیه ادرار می‌شود.

2) بی اختیاری اضطراری

بی اختیاری اضطراری به دفع و تخلیه فوری و مبرم ادرار اشاره می‌کند که با دفع ناخودآگاه آن همراه است. این مدل از بی اختیاری در اکثر مواقع در نتیجه بیماری‌های زمینه‌ای مانند عفونت یا اختلالات عصبی ظاهر می‌شود.

3) بی اختیاری عملکردی

برخی اختلالات عملکردی فیزیکی و روانی مانع از رسیدن به موقع فرد به سرویس بهداشتی می‌شوند. به عنوان مثال در صورتی که مردان درگیر آرتریت شدید باشند حتی نمی‌توانند برای تخلیه ادرار دکمه شلوار خود را باز کنند. همین مسئله باعث تخلیه زودهنگام ادرار و نشتی تصادفی آن می‌شود.

4) بی اختیاری سرریز شونده

بی اختیاری سرریز شونده به شرایطی اشاره دارد که در آن فرد به طور مکرر نیاز به دفع ادرار دارد و دلیل آن این است که مثانه به طور کامل تخلیه نمی‌شود.

5) بی اختیاری ترکیبی

در بی اختیاری ترکیبی همان‌طور که از نامش مشخص است مردان بیش از یک نوع بی اختیاری را تجربه می‌کنند. اغلب اوقات بی اختیاری ترکیبی شامل بی اختیاری اضطراری و فشاری است.

علت بی اختیاری ادرار در مردان چیست؟

در مردان بی اختیاری ادرار ممکن است به دلایل مختلفی از جمله بیماری‌های زمینه‌ای، بزرگ شدن پروستات یا بیماری پارکینسون ظاهر شود. نشت ادرار بعد از جراحی پروستات یکی از عوارض رایج این نوع جراحی است.

نکته‌ای که باید به آن دقت کنید این است که بی اختیاری ادرار با اینکه یک عارضه مجزا است، اما در اکثر مواقع زنگ خطری مبنی بر وجود یک شرایط جدی‌تر است.

به عنوان مثال عفونت مجاری ادراری، یبوست، بزرگ شدن پروستات، سرطان پروستات، اختلالات عصبی مانند سکته مغزی، بیماری ام اس و… از جمله بیماری‌هایی هستند که ممکن است منجر به نشت تصادفی ادرار شوند.

همچنین همان‌طور که بالاتر هم اشاره کردیم با اینکه این عارضه در تمامی سنین دیده می‌شود اما احتمال بروز آن با افزایش سن مردان بیشتر است.

چه مردانی بیشتر در معرض خطر بی اختیاری ادرار قرار دارند؟

علاوه بر دلایل شایع این عارضه برخی فاکتورها هستند که احتمال بروز این حادثه را بیشتر می‌کنند. از این فاکتورها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مصرف الکل
  • سابقه خانوادگی
  • مصرف زیاد کافئین
  • چاقی و اضافه وزن
  • مصرف بیش از اندازه تنباکو
  • مصرف زیادی نوشیدنی‌های گازدار
  • مصرف غذاهای تند، شیرین یا اسیدی
  • استفاده از داروهای شل کننده عضلات

 

photo_2025-07-23_10-31-35

تصویری از مردی مسن که نیاز شدیدی به دفع ادرار دارد.
 

 

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟

خیلی از مردانی که بی اختیاری ادرار دارند برای مراجعه به پزشک و متخصص احساس خوشایند و راحتی ندارند. اما باید دقت کنید که این عارضه می‌تواند نشانه وجود یک مشکل جدی‌تر باشد. بیشتر اوقات مردانی که در بازه سنی 35 تا 55 هستند به دلیل بزرگ شدن پروستات بی اختیاری ادرار را تجربه می‌کنند و خودشان از این موضوع خبری ندارند.

اگر ساکن مشهد هستید، می‌توانید از طریق سامانه نوبت‌دهی درمانکده به ‌راحتی برای ویزیت توسط دکتر اورولوژی نوبت بگیرید. برای دریافت نوبت فوری از بهترین دکتر اورولوژی مشهد از سایت درمانکده به لینک زیر مراجعه کنید:

https://www.darmankade.com/b/Mashad/urologist/

درمانکده با ارائه فهرست کاملی از پزشکان متخصص، نمایش نظرات بیماران و زمان‌های آزاد نوبت‌دهی، انتخاب پزشک مناسب را برای بیماران در سراسر کشور ساده‌تر کرده است.

برای دریافت نوبت از مطب پزشک دلخواه خود، کافی است به وب ‌سایت درمانکده مراجعه کنید و فرآیند رزرو را به ‌صورت آنلاین انجام دهید.

تشخیص بی اختیاری ادرار چگونه است؟

1) آزمایش ادرار

آزمایش خون کمک می‌کند تا عفونت ادراری مشخص شود. همچنین مشخص می‌کند که آیا در ادرار خون وجود دارد یا خیر.

2) سونوگرافی

به کمک این مدل تصویربرداری حجم باقی‌مانده ادرار اندازه‌گیری می‌شود. میزان ادرار باقی مانده در مثانه نشان می‌دهد که فرد درگیر مشکلات عضلانی، انسداد مجاری و یا مشکلات عصبی هست یا نه.

3) ثبت اطلاعات مثانه

روش دیگر برای تشخیص این عارضه ثبت اطلاعات مثانه و همچنین مایعات دریافتی روزانه است. در این آزمایش مقدار مایعات مصرفی در کنار زمان ادرار، میزان ادرار تولیدی، نیاز فوری به تخلیه ادرار و همچنین تعداد دفعات بی اختیاری ثبت می‌شوند.

 

photo_2025-07-23_10-31-38

تصویری از اتاق جراحی و پزشکانی که در حال انجام جراحی هستند.
 

 

راه‌کارهای درمان بی اختیاری ادرار مردان چیست؟

درمان عدم کنترل ادرار با توجه به شدت، نوع و علت آن متفاوت است. گاهی اوقات پزشکان باید از ترکیب چند روش درمانی برای کنترل بیماری کمک بگیرند. همچنین در صورتی که یک بیماری زمینه‌ای علت بی اختیاری است ابتدا باید این بیماری درمان شود. به طور کلی از متدهای درمانی که این روزها برای درمان بی اختیاری ادرار مردان استفاده می‌شود می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1) تکنینک‌های رفتاری

تکنیک‌های رفتاری شامل آموزش‌هایی شده که باعث می‌شوند زودتر از زمانی که مجبور به دفع سریع ادرار هستید مثانه را تخلیه کنید. به عنوان مثال بجای اینکه صبر کنید تا احساس دفع ادرار داشته باشید هر 2 ساعت مثانه را تخلیه کنید. همچنین باید مصرف مایعات را کنترل کنید. به عنوان مثال الکل و کافئین کمتری مصرف کنید.

2) ورزش عضلات لگن

در این روش هدف تقویت عضلات کنترل کننده مثانه است. این ورزش تمرینات کگل نام دارد. در این متد باید عضلاتی که برای توقف ادرار استفاده می‌کنید را به مدت 5 ثانیه منقبض کنید و سپس 5 ثانیه آن‌ها را شل کنید. رفته رفته مدت زمان انقباض را بیشتر کنید و حداقل روزی 3 بار این تمرینات را انجام دهید.

3) تحریک الکتریکی

در تحریک الکتریکی پزشکان به صورت موقتی الکترودهایی را وارد رکتوم کرده تا به کمک جریان الکتریکی عضلات لگنی را تقویت کنند.

4) دارو درمانی

داروهایی که برای کنترل بی اختیاری تجویز می‌شوند با توجه به علت عارضه متفاوت هستند. از جمله گروه‌های دارویی می‌توان به آنتی کولیلرژیک‌ها، میرابگرون، استروژن موقعی و آلفا بلوکرها اشاره کرد.

5) جراحی

جراحی به عنوان آخرین روش درمانی شناخته شده و زمانی که روش‌های دیگر نتیجه مثبتی نداشته باشند پزشک به سراغ جراحی می‌رود. از روش‌های رایج جراحی برای درمان بی اختیاری ادرار می‌توان به عمل اسلینگ، تعلیق مثانه، جراحی پرولاپس و اسفنکتر ادراری مصنوعی اشاره کرد.

آیا می‌توان از بی اختیاری ادرار پیشگیری کرد؟

با اینکه همیشه نمی‌توان فاکتورهای بی اختیاری ادرار را کنترل کرد اما با رعایت برخی نکات ساده می‌توان احتمال بروز این عارضه در مردان را کاهش داد، به عنوان مثال:

  • مدیریت وزن
  • مصرف فیبر بیشتر
  • ترک سیگار و تنباکو
  • انجام ورزش‌ها و تمرینات عضلات کف لگن
  • پرهیز از مصرف بیش از اندازه الکل، خوراکی‌های اسیدی و کافئین

عوارض بی اختیاری ادرار در مردان

در صورتی که عدم کنترل ادرار مزمن باشد می‌تواند عوارض زیر را به همراه داشته باشد:

  • مشکلات پوستی: پوست همیشه مرطوب شرایط را برای جوش، عفونت پوستی و زخم فراهم می‌کند.
  • عفونت مجاری ادراری: عدم کنترل ادرار خطر ابتلا به بیماری‌های عفونت مجاری ادراری را چندین برابر می‌کند.
  • تاثیر منفی بر روی زندگی شخصی: از دست دادن کنترل مثانه روابط شخصی، کاری، و فعالیت‌های روزانه را تحت الشعاع قرار می‌دهد.

سخن پایانی

همان‎طور که دیدید بی اختیاری ادرار در مردان مشکلی شایع بوده که خیلی از آن‌ها این عارضه را تجربه می‌کنند. در صورتی که اخیرا متوجه نشت شدید ادرار شده‌اید توصیه می‌کنیم زودتر به متخصص مراجعه کنید تا با معاینات بیشتر علت دقیق ماجرا مشخص شود. همچنین پیشنهاد می‌کنم برای معاینات و مشاوره دقیق‌تر با یک متخصص مشورت کنید. برای انتخاب پزشک توصیه می‌کنم از پلتفرم‌های نوبت‌دهی پزشک و مشاوره آنلاین مانند درمانکده استفاده کنید. طبق تجربه شخصی من، مشاهده نظرات سایر بیماران در مورد پزشکان و نحوه درمان آن‌ها در درمانکده می‌تواند در انتخاب یک پزشک ماهر به شما کمک کند.

 

 

ارسال نظر