معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد خبر داد:
تزریق 20 میلیاردی برای جبران کمبود دارو در بیمارستان های مشهد
کمبود دارو، کمبود داروهای خاص و گرانی برخی داروها، مواردی است که در این گزارش به بررسی ابعاد آن می پردازیم.
به گزارش مشهد فوری و به نقل از خراسان، کمبود دارو، کمبود داروهای خاص و گرانی برخی داروها، مواردی است که در این گزارش به بررسی ابعاد آن می پردازیم.
در ادامه این سلسله گزارش ها، تغییرات چند ماه اخیر در وضعیت کمبود داروهای بیمارستان و کمبود دارو در داروخانه ها را در گفت و گو با معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد مورد بررسی قرار دادیم؛ کمبودهایی که دکتر اخگری بخشی از آن را ناشی از شرایط تحریمی، بخش دیگری از آن را ناشی از بدهی بیمارستان ها به شرکت های بیمه ای، بخشی دیگر را به دلیل انباشت دارو توسط مردم و بخشی را نیز به دلیل خریدهای فراوان دارو توسط زائران خارجی می داند؛ البته وی در این گفت و گو از اختصاص 20 میلیارد تومان برای خرید داروهای بیمارستانی و جبران کمبودهای دارو در بیمارستان های مشهد خبر داد.
واردات با هدف جبران کمبود دارو
وی درباره کمبود دارو در داروخانه ها این گونه می گوید: با شروع تحریم ها و برخی نوسانات ارزی شاهد کمبود تعدادی از اقلام دارویی بودیم و از طرفی گزارشاتی از کاهش تولید برخی داروها مانند آنتی بیوتیک ها بر اثر مشکلات تخصیص ارز یا ارسال حواله های ارزی به خارج از کشور به وجود آمده و در این زمینه سازمان غذا و دارو به واردات این داروها اقدام کرده است.
وی می افزاید: میزان کمبود برخی از اقلام دارویی حدود یک تا دو درصد است که در زمان های مختلف با کاهش عرضه آن ها در بازار، با این وضعیت رو به رو می شویم و هیچ گاه این درصد به صفر نرسیده است.اخگری تصریح می کند: با این اوصاف، کمبود دارو باعث سهمیه بندی داروها نشده است و در صورت کمبود داروها، عرضه آن ها در داروخانه های منتخب دانشگاه که نمره ارزشیابی خوبی دارد، صورت می گیرد و البته این به معنای سهمیه ای شدن داروها نیست.
کمبود در 45 قلم دارو
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد درباره تعداد دقیق کمبود اقلام دارویی در داروخانه های مشهد می گوید: تعداد کل اقلام دارویی موجود در بازار ایران حدود 2800 قلم است و هم اکنون در مشهد 45 قلم کمبود دارو داریم، البته طبق آمار متوسط سازمان غذا و دارو که استاندارد کمبود دارو را 52 قلم اعلام کرده، شرایط ما از دیگر استان ها بهتر است.
وی خاطرنشان می کند: در برخی از موارد بعضی از پزشکان به تجویز داروهای خارجی اقدام می کنند که مشابه آن در داخل وجود دارد یا در فهرست اعلامی وزارت بهداشت کشور قرار ندارد که این موارد جزو آمار داروهای نایاب یا کمبود دارویی به شمار نمی آید.اخگری درباره تعداد اقلام دارویی نایاب در کشور نیز می گوید: تعداد اقلام دارویی نایاب هم اکنون در کشور حدود 60 مورد است که این عدد هم بسته به سیاست های ارزی و حمایتی تغییر می کند.
کمبود دارو در بیمارستان ها
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در پاسخ به این سوال که کمبود داروهای بیمارستانی تا چه حدی صحت دارد و آیا این کمبود دارو باعث بروز مشکل برای درمان بیماران بستری نمی شود؟ خاطرنشان می کند: بخشی از کمبود داروهای بیمارستانی به دلیل مشکلات نقدینگی در بیمارستان هاست و از طرفی، به تازگی شرکت های پخش دارویی صرفا در قبال پرداخت نقدی دارو به داروخانه ها تحویل می دهند.
وی می گوید: با هدف جلوگیری از بروز مشکل برای بیماران، با پیگیری انجام شده توسط معاونت غذا و دارو و پیگیری ریاست دانشگاه علوم پزشکی تا حد زیادی این کمبودها کاهش یافته است.
وی تصریح می کند: برخی از این کمبودها در کشور عمومی است و از زمان شروع تحریم ها مقداری افزایش یافته است، با این حال اگر دارویی در بیمارستان وجود نداشته باشد و دلیل آن مشکلات مالی یا تجویز خارج از فهرست رسمی دارویی اعلامی توسط سازمان غذا و دار وزارت بهداشت باشد معمولا از داروخانه های خصوصی شهر که داروخانه های توانمندی در تهیه و توزیع دارو هستند تهیه می شود.
خرید گسترده دارو توسط زائران خارجی
اخگری در پاسخ به این نکته که هم اکنون مسئولان فنی تعدادی از داروخانه ها از کمبودهای دارویی شدید گله مند هستند، می گوید: کمبود دارویی جدی به جز چند مورد از جمله «وارفارین»، «دیازوکساید» و «ایزوفلوران» وجود نداشته است که این موارد هم در حال برطرف شدن است.
وی می گوید: نگرانی هایی در خصوص قاچاق دارو به خارج از کشور، خرید گسترده دارو به وسیله زائران خارجی به دلیل اختلاف قیمت ارز و نیز ترس مردم از کمبود دارو و به دنبال آن انبار کردن برخی داروها توسط شهروندان وجود دارد.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار می کند: به تازگی با اختصاص مبلغ بیست میلیارد تومان برای خرید و انباشت دارو در بیمارستان ها مشکلات دارویی موجود در این مراکز تا حد زیادی کاهش یافته است.
اخگری در پاسخ به این سوال که برنامه راهبردی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی بر اساس سخنان اخیر وزیر محترم بهداشت مبنی بر تاثیرگذاری تحریم ها در حوزه بهداشت و درمان چیست؟ می گوید: معاونت غذا و دارو از بیمارستان ها و مدیران شبکه ها درخواست کرده ذخایر دارویی را افزایش دهند، ضمن این که در حال رصد مصرف اقلام دارویی پرمصرف و پرهزینه در بیمارستان هاست تا با بهینه سازی مصرف این اقلام و نیز استفاده از داروهای تولید داخل در هزینه های دارویی صرفه جویی شود.
وی بیان می کند: با فعال کردن کمیته های نظارتی، بر تجویز بی رویه برخی داروها از جمله «آلبومین» و آنتی بیوتیک های گران نظارت بیشتری انجام می شود.
نظارت مستقیم بر بازار دارو
اخگری درباره نوع نظارت ها بر بازار دارو و نوع عرضه آن در داروخانه ها می گوید: بازرسی از داروخانه های خصوصی و دولتی شهر توسط بازرسان دانشگاه به صورت سرزده انجام می شود و اگر موارد تخلفی مشاهده شود بسته به نوع تخلف از تذکر تا تعلیق تصمیم گیری میشود.
وی بیان می کند: هم اکنون شرایط بازار داروی استان و کشور کاملا عادی است و مردم باید به این نکته توجه داشته باشند که با نظارت های دقیق داروهای مورد نیاز به میزان لازم وجود دارد و جای هیچ گونه نگرانی نیست
22
ارسال نظر